Kako da pravilno održavate posuđe – emajlirano, inox i non stick

Kako da znaš ?
Prilikom kupovine Metalac posuđa na njihovom sajtu se možeš informisati o održavanju posuđa.

Prilikom kupovine posuđa svi težimo ka istom – da bude kvalitetno i dugotrajno. Kada na pravilan način održavate posuđe, ono može trajati godinama. U nastavku pročitajte detaljan opis za Emajlirano, Inox i Non stick Metalac posuđe.

Održavanje posuđa

Prilikom nepravilnog održavanja i korišćenja posuđa ono može početi da ispušta štetne materije i to će rezultirati potrebi za zamenom. Kroz ovaj detaljan vodič naučićete sve o održavanju Metalac posuđa i na koji način ga možete učiniti da traje godinama.

Oprema

 • tiganj 24cm kolekcija Professional
 • kaserola 16cm kolekcija Kuhinja
 • tiganj 24cm kolekcija Granit induction

Uputstvo

Emajlirano posuđe

 • - Emajlirano i inox posuđe se može čistiti toplom vodom i deterdžentom ručno, a može se prati i u mašini za suđe.
  - Ukoliko hrana zagori, najbolje je zagoreli sadržaj preliti toplom vodom i pustiti da omekša, a nakon toga oprati posudu.
  - Emajlirano posuđe - ukoliko vam posuda ispadne i “obije” sa spoljne strane, ona je i dalje upotrebljiva. Ukoliko je pak “obijena” sa unutrašnje strane, više nije za dalju upotrebu, jer je tada hrana u direktnom kontaktu sa metalima. Ukoliko posuđe matira prilikom čestog pranja u sudomašini (agresivni deterdženti mogu ispostiti zaštitni sloj emajla) i tada bi trebalo razmišljati o zameni posuđa. Ukoliko je hrana zagorela i tom prilikom oštećen površinski emajl, hrana će opet zagoreti na istom mestu i tada posudu treba menjati.

Inox posuđe

 • - Kod inox posuđa se mogu pojaviti fleke od krečnjaka ili plavo-bele fleke od belančevina. Za čišćenje tih fleka je dovoljno preći preko posude običnim voćnim sirćetom dok fleke ne nestanu.
  - Polirane površine nakon ispiranja toplom vodom odmah obrisati, kako bi posuda imala blistav izgled.
  - Inox posuđe – ukoliko se priprema zimnica u inox posuđu i koristi vinobran, dejstvom vinobrana u kiseloj sredini dolazi do ispuštanja sumpor-dioksida na koji inox nije otporan, pa dolazi do tzv. piting ili tačkaste korozije. Ukoliko se pojave zlatno-smeđe mrlje zbog upotrebe na visokim temperaturama, te mrve je teško ukloniti, ali posuda ne gubi upotrebnu vrednost.

Non stick

 • - Za nelepljivo (non-stick) posuđe se preporučuje ručno pranje deterdžentom i toplom vodom, bez korišćenja žice i abrazivnih sredstva.
  - Ako hrana zagori, sipati preko sadržaja toplu vodu i deterdžent kako bi zagoreli sadržaj omekšao. Prilikom upotrebe je dozvoljeno koristiti drveni, plastični ili silikonski pribor, a nije dozvoljeno seći hranu direktno u posudi.
  - Nelepljivo (non-stick) posuđe treba zameniti ukoliko je izgrebano, jer tada rizikujemo da ogrebotine i oljušteni premaz povećaju mogućnost gutanja štetnih materija. Ukoliko se tiganj iskrivi dolazi do neravnomernog zagrevanja hrane i tada ga je potrebno zameniti novim.
Close
Sva prava su zadržana © 2021
Close