Steak guide – vodič kroz različite vrste bifteka

Zanimljivost
Najskuplji steak na svetu je Wagyu beef steak i cena je 500e po kilogramu.

Biftek je pravi izbor za svakog gurmana i za one ljude koji uživaju u kvalitetnom komadu mesa. Na meniju restorana često možete pronaći različite opcije istog, a ukoliko ne znate razliku možete izabrati nešto što nije po vašem ukusu. Uz ovaj detaljan vodič naučićete razlike između bifteka i verujem da će vam to dosta olakšati poručivanje.

 

Vrste bifteka

Biftek je jedno od najkaviltetnijih i najmekših crvenih mesa, što opravdava njegovu cenu. Postoje različite vrste bifteka, ali i pečenja. Prilagodite sopstvenom ukusu i uživajte.

Uputstvo

 • Tomahawk steak:
  Deo mesa koji se seče između 6. i 12. rebra. Ta informacija za vas ništa ne znači, ali za ukus mnogo. Ovaj deo mesa treba da bude što deblji komad (tako se i seče), a primetićete da je meso poput struna kada se ispeče i iseče. Ukus 9/10 za mene jer je žilaviji i bolje ga je jesti rare, nego medium rare, nikako well done.
 • Ribeye steak:
  Možda i moj omiljeni deo. Dovoljno prošaran masnoćom koja se istopi prilikom pečenja. Sečenje između 3,5-4cm. Mora prethodno odležati 21 dan u komori da bi skroz omekšalo. Ovo je greota peći duže od 2 min sa obe strane. Obavezno timijan, ruzmarin, čen belog luka i puter prilikom pečenja.
  Pazite prilikom kupovine da masnoća bude bela, nikako žuta.
 • T-bone steak:
  Prepoznaćete ga po T kosti koja razdvaja ramstek sa jedne i biftek sa druge strane.
  Ovaj komad ima posebnu aromu upravo zbog ove kosti i nema potrebe da stavljate previše začina. 45 min pre pečenja samo stavite so i biber. Najbolje sečen na oko 3,2cm ali može i do 4cm. Može da ide i do well done.
 • Porterhouse steak:
  Ovo je zapravo savršen komad T-bone steak-a. Isečen na idealnih 3,2cm sa 45% bifteka i 55% ramsteka.
 • Sirloin steak:
  Malo skuplji file sa masnijim delom na vrhu. Nalazi se iznad filea, i on je jedan mali odrezak koji se može seći i na tanje delove. Ne previše interesantan komad, kod nas ćete ga retko i naći u ponudi.
 • Fillet steak:
  Ili prosto rečeno biftek. Najslađi, najmekši i najlepši komad mesa bez masnoće i kostiju.
  Da bi dobili savršen komad potrebno je od celog odreska otkloniti žile i razdvojiti rep, prednji deo, spoljašnje mišiće i dobit lep središnji deo bifteka. Zato je ovo najkvalitetniji deo.
 • Rump steak:
  Ili u prevodu jeftiniji biftek, ili ga tako predstavljaju u restoranima. Ovaj komad ili može biti previše žilav ili podjednako dobar kao biftek. To je zato što se ovaj deo odreska nalazi kod repa i ima nešto više žila.
  Obavezno se marinira kako bi omekšao.
 • Beef brisket:
  Poseban deo mesa koji je namenjen za sporu pripremu. Kuvanje na laganoj temperaturi do 100 stepeni u periodu od 12h kako bi se razbio kolagen u vezivnom tkivu. Ukus je neverovatan. Odličan je i za dimljenje.
 • Flat iron steak:
  Dobra alternativa za skupe odreske, u restoranima sve češće u ponudi jer daje sočan ukus zbog svog mermernog izgleda. Najbolji je kada se prethodno marinira i peče se na maksimalno 60 stepeni.
Close
Sva prava su zadržana © 2021
Close