Začinsko bilje – neizostavni deo svakog italijanskog jela

Bonus savet
Listove bosiljka nikada nemojte seći nožem zato što ćete ih ošetetiti, neposredno pre korišćenja ih prstima iscepkajte.

Začinsko bilje je neizostavni deo svakog italijanskog jela. Njihov aromatični ukus produbljuje i dodaje interesantnu notu svakom običnom jelu. Nemoguće je zamisliti piletinu bez ruzmarina ili žalfije, ili paradajz i pesto bez bosiljka. Mnogo začinsko bilje raste u italijanskim selima, a jedno od najpoznatijih je divlji bosiljak.

Vodič kroz omiljeno začinsko bilje Italijana

Kako da nikada više ne pogrešite prilikom uparivanja jela i začina - ovaj vodič će vam pomoći u tome.

Uputstvo

 • Bosiljak ima intenzivnu aromu i svež ukus koji svakom jelu da neku drugačiju notu. On je esencijalni sastojak za pripremu pesta, ali se koristi i u supi, salatama i ostalim jelima koja su bazirana na paradajzu. Postoji preko 50 različitih sorti bosiljka, a u Italiji je najpoznatiji slatki bosiljak.
  Bosiljak se jelima dodaje na kraju kuvanja. Najčešće se stavlja na picu, služi uz belu ribu ili jela sa paradajzom.
 • Majoran i origano: Ova dva aromatična začina su veoma povezani i imaju blaži ukus. Majoran se često koristi u severnoj Italiji, gdo se origano koristi u južnim delovima.
  U severnoj Italiji se koristi slatki Majoran kao začin za meso, supe i povrće. Ukus ide najbolje uz šargarepe i krastavac. Majoran ima delikatan ukus i treba da se dodaje na kraju kuvanja.
  Origano se koristi kao klasičan začin za picu i u jelima koji su bazirani na paradajzu.
 • Peršun: Italijanski peršun je sorta ravnih listova koji ima snažniji ukus nego kovrdžavi peršun. Ova biljka ima veoma nutritivna svojstva, bogata je gvožđem i vitaminom C.
  Peršun se najčešče koristi u supama i rižotu. U Italiji se najčešće posipa po jelu u seckanoj formi, retko celi listovi.
 • Ruzmarin: Šiljasti zimzeleni žbun ruzmarina ide odlično grilovanu ili kuvanu jagnjetinu, piletinu ili teletinu. Nekoliko njegovih bodljica će poboljšati ukus pečene ribe ili bilo kom jelu sa paradajzom i lukom.
  Sušeni ruzmarin može biti zamena za sveži.
 • Žalfija:
  Divlja žalfija raste u italijanskim selima i postoje različite vrste iste. Sve vrste imaju gorak aromatičan ukus koji daje odličan kontrast svinjetini. U Toskani se najčešće koristi kao začin za piletinu.
  Žalfija je odlična medicinska biljka koja pomaže prilikom bolnog grla.
Close
Sva prava su zadržana © 2021
Close