Sedam materijala za kuhinjsku radnu ploču – za i protiv

IZ PRVE RUKE
Savet plus: Na jednom mestu u prodajnom objektu često ne postoje svi materijali koje možete pogledati i raspitati se o njima. Prodavnice su specijalizovane za određene materijale, pa je potrebno uporediti ponudu i cenu na više mesta.

Izbor kuhinjske radne ploče zavisi od mnogo faktora, pre svega od stila enterijera kako bi se sve uklopilo, a zatim i od samih karakteristika materijala. Neki „ne trpe“ vodu poput drvenih materijala, prirodni kamen poput mermera podložan je flekama, dok neki materijali imaju ograničenje u bojama i dizajnu.

Materijal za kuhinjske ploče

Koji materijal izabrati za radnu ploču ili ostrvo tema je broj jedan kada je u pitanju kuhinjski enterijer. Loš izbor može uticati na to da je već posle godinu-dve potrebna zamena.

Uputstvo

  • GRANIT - Dugo vremena granit je bio broj jedan izbor za kuhinjske radne ploče ukoliko je enterijer zahtevao elegantniji dizajn. Pored toga, ovo je materijal koji je vrlo otporan na ogrebotine, toplotu i udarce i može se pronaći u raznim dezenima. Ovaj materijal zahteva profesionalnu montažu, precizno sečenje. Cena 90-350/EUR po m2.
  • SAPUNSKI KAMEN - Materijal koji se koristi kao alternativa granitu i uglavnom se koristi za "starinski" izgled kuhinje. Prirodno taman, dovoljno otporan na toplotu, ali osetljiv na ogrebotine, što nekad i dodatno pojačava njegov "old but gold" izgled. Tretira se mineralnim uljima. Retko se nalazi, i zbog toga je na visokoj ceni.
  • MERMER - Poslednjih godina "must-have" element u modernom enterijeru. Prirodni materijal koji nažalost ima više mana nego vrlina za potrebe kuhinjske radne ploče. Izuzetno osetljiv na fleke koje se ne mogu očistiti. Šare nisu na svim pločama iste zbog svog prirodnog izgleda, pa često može varirati boja i intenzitet šara. Zahteva profesionalnu montažu, rezanje i transport, a cene su od 300-550EUR po m2 u zavisnosti da li je domaća ili inostrana proizvodnja, obrade ivica, dorade itd.
  • KVARC - Veštački kamen koji se dobija od granita 93% i lepka 7% i kao takav izuzetno je otporan na mrlje i na ogrebotine, a dolazi u mnogo više šara od granite, a često se može videti kao imitacija šara mermera, zbog čega najviše i postoji potražna za njim. Dosta je povoljniji od mermera, cena je od 200-300 EUR po m2, može se i samostalno ugraditi jer se fabrički može napraviti u bilo kom obliku i dimenziji. Izgled može parirati luksuznim materijalima.
  • AKRILNE RADNE POVRŠINE - Veštački materijal koji je zastupljenih poslednjih 50 godinama na tržištu, nekada skup i nepristupačan, sada spada u srednji rang, a po svom kvalitetu i brojnim mogućnostima izuzetno pristupačan za svojstva koje poseduje - u mnogo boja i dezena, prilagodljv svim dimenzijama, koristi se čak i za kupatilo a može se "izliti" za sudoperu, umivaonik itd. Pogodno za sve vrste enterijera. Ako dođe do oštećenja, lako se popravlja.
  • KERAMIČKA PLOČA - materijal novije generacije koja se koristi kao zamena za mermer, granit i kvarc. Keramičke i porcelan ploče su lake za održavanje, montiranje, otporne na toplotu, ali mana je da su krhke, pa mogu pući pri udarcu metalne šerpe. Postoje mnogo boja i dezena, ali treba znati da cena "custom made" porudžbine može biti mnogo veća od početne faze. Na našem tržištu se prodaje kao tabla, pa je važno uklopiti dimenzije kako bi se iskoristila cela ploča, budući da je cena ploče od 6m2 prodaje i po ceni od 2000 EUR. U to nije uključena obrada i montaža.
  • DRVENE RADNE POVRŠINE - prirodni materijal koji se koristi za "topli" enterijer i može se pronaći u prirodnim bojama drveta, ali i u drugim (farbanjem). Relativno su laki za održavanje, ali je redovno i pravilno čišćenje imperativ ukoliko želite da traje godinama. Ukoliko čak dođe do oštećenja, može se brusiti i ponovo dovesti u pređašnje stanje. Međutim, nisu otporni na vodu, ogrebotine od pribora, postoji mogućnost pojave bakterija na površinama usled nedovoljnog održavanja. Cene su od 20 eur pa sve do 150 eur po m2 u zavisnosti od vrste drveta i obrade.
Close
Sva prava su zadržana © 2021
Close