Kako da nikada ne pogrešite pri izbora vina uz selekciju sireva

SIR I VINO
Poslužite goste kao pravi somalijer i otkrijte im tajnu kombinovanja ukusa sireva i sorti vina.

Najbitnije kod uparivanja vina i sireva je da uskladite njihove intezitete. Ukoliko je sir laganiji, takvo treba da bude i vino.  Bordeaux, France

Uparivanje sireva i sorte vina

Vina koja imaju preko 14% alkohola, najbolje se uparuju sa zrelijim sirevima, dok oni koji imaju ispod 12% sa sirevima manjih inteziteta.

Uputstvo

  • Parmidžano, Grana Padano i Pekorino se najbolje slažu uz Sanđoveze sortu. Zbog svog kiselkastog ukusa i skrivenih nota biljaka, odlično se slaže uz jake sireve, kao i uz grilovano voće i meso, crvene paprike i paradajz. Ovom vinu dajte 30 min u dekanteru da prodiše. Idealna temperatura od 15-20 stepeni. Oblast Chianti u Toskani je poznata po ovom vinu, imala sam priliku da ga probam u vinariji Castello Monterinaldi u mestu Radda in Chianti.
  • Maskarpone, rikota i slični kremasti sirevi imaju još lepši ukus uz Vermentino. Citrusna nota ovog vina odlično se slaže uz masnu teksturu ovih sireva. Od 7-12 stepeni je idealna temperatura za ovo vino, a područje u kojima je rasprostranjena ova vrsta je Toskana i Sardinija. Ako ste ljubitelj Rose vina, možete uskladiti ukuse i sa njim.
  • Gauda, Edam i plavi sir obavezno probajte uz sortu Malbek. Zbog svojih voćnih nota i bogatog ukusa ovo vino se predlaže uz meso, ali i uz topljeni plavi sir. Služi se na temperaturi od 15-20 stepeni i potrebno je da odstoji u dekanteru 30 min. Područje na kojem ga možete pronaći je Francuska, Argentina i Amerika.
  • Havarti i Čedar uz Rizling. Zbog svog slatkastog ukusa i nota lajma, meda i jabuke, savršeno se slaže uz ove vrste sireva. Izbor ove sorte je od jako suvog do slatkog, služiti ga na temperaturi od 3-7 stepeni. Nemačka je vodeći proizvođač. Probajte ga takođe uz Azijsku začinjenu kuhinju ili sa krabom, škampima i svinjskim specijalitetima. Uz Havarti može se služiti i Rose.
  • Dimljena gauda, dimljen čedar i Parmižano starosti od 24 meseca odlično se slažu uz čuvenu sortu Cabernet Sauvignon. Zlatna sorta Bordeaux regije iz Francuske, nastala kombinacijom Cabernet Franc i Sauvignon Blanc sorte, punog ukusa sa notama tamne višnje i crne ribizle daje grafitni ukus na nepcima. Služi se na temperaturi od 15-20 stepeni, a ostavite ga malo duže u dekanteru, do 60 min.
  • Koziji sir uvek uz Sauvignon Blanc. Ova sorta je jednostavno nepogrešivi izbor. Nota grejpa, bele breskve i dinje odlično se spaja sa aromatičnim kozijim sirom. Možete ga kombinovati i sa fetom, piletinom, ribom a i Tajlandskom i Vijetnamskom hranom. Lepota ovog vina je što uspeva svuda, pa možete istraživati boce po vašem ukusu. Služi se na temperaturi od 7-12 stepeni.
  • Gorgonzola i lagani Muškat. Lepota ovoga vina je što je pitko i može se kombinovati uz laganije i uz zrelije sireve. Uz ovaj sir može se služiti i Proseko.
  • Brie i Camembert najbolje će se složiti sa Šampanjcem. Ne zaboravite da je potrebno minimum 3 godine da bi Šampanjac dobio svoj pun ukus. Nastao je od tri sorte Chardonnay, Pinot Noie i Pinot Meunier i zbog svog slatkastog dezertnog ukusa može se služiti i kao piće dobrodošlice. Najbolje je kad je prohlađeno od 3-7 stepeni.
  • Grojer, ementaler uz light Pinot noir. Ova sorta je malo laganija zbog voćnih nota, ali opet ima intenzivan završni ukus zbog note pečurki i hibiskusa. Služi se uz specijalitete sa pečurkama, patke i ćuretine, a od 12-15 stepeni je idealna temperatura. Ostavite ga u dekanteru 30 min.
  • BONUS VIDEO - kako složiti meze na dasci kao profesionalac
Close
Sva prava su zadržana © 2021
Close